Zwerfkattenbeleid
Bij het gemeentebestuur komen vaak meldingen binnen van overlast door zwerfkatten: opengekrabde vuilniszakken, geurhinder door 'sproeien' van katers, geluidshinder door 'verliefde' katers, uitwerpselen,... De zwerfkatten zijn bovendien veelal ziek, vechten met onze huiskatten en brengen zo ziektes over.
De zwerfkatten leven voornamelijk in gemeentelijke groenzones of op braakliggende terreinen, nabij bebouwde zones. Hier kunnen ze zich vrij en ongestoord voortplanten. Een kattin is al vruchtbaar vanaf de leeftijd van 5 à 6 maanden en werpt gemiddeld 2 nestjes per jaar van 4 jongen. De jonge katjes zorgen zelf al snel voor nakomelingen en dit leidt tot overpopulatie. Naast de overlast voor de omgeving, veroorzaakt overpopulatie ook veel dierenleed voor de zwerfkatten.
Oplossing
Het vangen en castreren van zwerfkatten is de enige efficiënte en diervriendelijke oplossing om het zwerfkattenprobleem aan te pakken. Deze aanpak gebeurt in de meeste steden en gemeenten en blijkt op lange termijn doeltreffend te zijn.
De zwerfkatten worden gevangen met behulp van vangkooien en lokvoer. Katten die gezond verklaard worden door de dierenarts worden gecastreerd, krijgen een knip in het oor als merkteken en worden terug gezet op de plaats waar ze werden gevangen.
Als de dierenarts vaststelt dat de kat ernstig ziek is of onnodig lijdt, dan zal hij of zij het dier laten inslapen.
Kittens die nog socialiseerbaar zijn of katten die ooit een huiskat zijn geweest, worden na de nodige socialisatie, identificatie, registratie en sterilisatie door het asiel ter adoptie aangeboden.
Wat kan je zelf doen?
Veel zwerfkatten zijn ongewenste nakomelingen van onze huiskat. De beste oplossing om het zwerfkattenprobleem te voorkomen, is dus je eigen huiskat laten castreren of steriliseren. Sinds 1 april 2018 is het trouwens verplicht om elke kat te steriliseren/castreren voor ze 5 maand oud is. Katten die tussen 1 september 2014 en 1 april 2018 geboren zijn, moesten ten laatste op 1 januari 2020 gesteriliseerd zijn. Verkoop je je kat of geef je die gratis weg, dan moet de kat eerst gesteriliseerd worden. Alleen voor dieren die naar een erkende fokker gaan of naar het buitenland is er een uitzondering op de sterilisatieplicht voorzien.
Door castratie/sterilisatie van je huiskat wordt veel dierenleed voorkomen en bovendien biedt het een aantal voordelen voor je kat. Een gecastreerde poes heeft minder kans om melkkliertumoren te ontwikkelen. Gecastreerde katers vertonen minder zwerflust, ze vechten minder en ze stoppen meestal met overal te urineren om hun territorium te markeren.
Castratie kan gebeuren vanaf de leeftijd van ongeveer 12 weken. Je dierenarts zal je graag alle bijkomende inlichtingen geven. Toch onverwacht een nestje kittens? Dump de kleine katjes dan in geen geval, maar neem contact op met het dierenasiel.
Diervriendelijke methoden om ongewenst bezoek van zwerfkatten op je eigendom te voorkomen:
- Plaats stokjes of leg doornige takken op plaatsen waar katten graag hun behoefte doen.
- Installeer een sproeisysteem met sensor op strategische plaatsen. De meeste katten houden niet van water.
- Katten lopen niet graag op krakende cacaodoppen.
- Voeder de zwerfkatten niet. Als je de dieren éénmaal gevoederd hebt, dan blijven ze terugkomen.
- Een dichtbegroeide bodem maakt de tuin onaantrekkelijker voor katten omdat er geen plaats meer is om de grond om te woelen. Maar pas op want sommige planten, zoals kattenkruid, trekken katten dan weer aan.
- Gebruik in geen geval vergif om zwerfkatten te bestrijden. Dit is verboden en bovendien gevaarlijk voor andere dieren en voor kinderen.
Zwerfkat melden
De aanwezigheid van zwerfkatten kan je melden bij de milieudienst. Wacht hiermee niet. Hoe vroeger de aanwezigheid van een nest kittens wordt gemeld, hoe groter de kans dat socialisatie en adoptie nog mogelijk is. Kleine katjes worden ook vlug groot en zorgen al snel zelf voor nakomelingen.
Niet iedere kat in je tuin is een zwerfkat. Check eerst eventjes bij de buren of die geen nieuwe kat hebben geadopteerd.
Het gemeentebestuur heeft een overeenkomst afgesloten met vzw Dierenasiel regio Roeselare voor de uitvoering van het asiel- en zwerfkattenbeleid.
Milieudienst
Loket technische dienst - Gemeentehuis
Oostrozebekestraat 4
8770 Ingelmunster
T: 051 33 74 32
E: milieu@ingelmunster.be
Openingsuren:
De dienst ruimte (technische dienst, openbare werken, ruimtelijke ordening, milieu en economie) werkt enkel op afspraak.
Voor sommige producten (omgevingsvergunning, milieu) kan je zelf online een afspraak maken.