Digilessen

Tijdens de digilessen volg je een uitgebreide of korte opleiding in de bib rond één bepaald thema.

  • Je krijgt voldoende oefentijd om zelf aan de slag te gaan met de info
  • Je kan vragen stellen aan de lesgever
  • Je komt terecht in een leuke groep mensen met dezelfde interesses

Digidokter
Instagram, ook iets voor mij?

Zaterdag 11 januari van 10 tot 12 uur - bibliotheek

Wat maakt Instagram zo populair? Hoe is de app opgebouwd, hoe werkt het ‘taggen’ en hoe werken ‘stories’? Moet je ook een goede fotograaf zijn om ietwat uit de verf te komen? Dat leggen we jou allemaal uit in deze sessie. Daarna heb je een beter idee of Instagram ook iets voor jou is.


Digidokter
Browser- en zoektips: navigeer vlot op het web
Zaterdag 8 februari van 10 tot 12 uur - bibliotheek

We overlopen de belangrijkste functies van Chrome (Google). Je leert hoe je met deze browser sneller en veiliger surft. Daarbij besteden we ook aandacht aan privacyaspecten, ingebouwde synchronisatiemogelijkheden en handige uitbreidingen. Daarnaast tonen we hoe je een zoekmachine naar je hand kunt zetten om zo snel mogelijk te vinden wat je zoekt. En tot slot staan we kort stil bij de nieuwste tendensen, waaronder ChatGPT.

Itsme voor beginners
Woensdag 12 februari van 9.30 tot 11 uur - Ermitage

Ontdek jouw digitale identiteitskaart: Itsme. Met deze app log je veilig en eenvoudig in op bv. overheidswebsites. Je krijgt hulp met de installatie en je leert hoe je Itsme gebruikt via Mijn Burgerprofiel en Helena (een app om je voorschriften online te raadplegen). Breng je smartphone, identiteitskaart en de pincode van je identiteitskaart mee.

ChatGPT, Copilot en Gemini
Donderdag 13 februari van 9 tot 12 uur - bibliotheek

Het lijkt wel alsof iedereen het erover heeft: kunstmatige intelligentie.
Programma’s als ChatGPT, Copilot en Gemini kunnen handig zijn om ons dagelijks leven leuker en efficiënter te maken. In deze praktische sessie leer je de basisprincipes om met deze tools aan de slag te gaan. Breng je smartphone, tablet of laptop mee.

Excel: voor beginners of kennis opfrissen
Dinsdag 18 en 25 februari van 19.30 tot 21.30 uur - bibliotheek

Deze cursus biedt een introductie tot de basisprincipes van deze krachtige tool. Leer hoe je cellen, rijen en kolommen gebruikt, gegevens invoert en eenvoudige formules toepast. We maken ook enkele praktische oefeningen, zodat je de kennis meteen in praktijk kan omzetten. Breng je laptop mee.

Lezing: leven, opgroeien en opvoeden in digitale tijden
Woensdag 19 februari om 19.30 uur - ontmoetingscentrum

Tom Termote, docent cybersecurity, gidst je door het landschap van gamers, influencers, sociale media en algoritmes. Welke invloed hebben apps op onze jongeren? Hoe ga je het gesprek aan over problematisch gamegedrag? Hoe bescherm je je kind tegen de gevaren van het internet? Wat met privacy? Tom vertelt uit zijn eigen ervaringen als millennial, vader en docent. In zijn informatieve lezing, met een stevige portie humor, reikt hij praktische tips aan voor elke volwassene die jongeren opvoedt.

Izimi: mijn notariële kluis
Donderdag 20 februari van 9 tot 12 uur - bibliotheek

Jij wilt belangrijke documenten beheren en je ze ook veilig kunnen delen? Dan is Izimi echt iets voor jou! Creëer hier jouw eigen veilige omgeving met een digitale kluis. Het is een gratis ultra beveiligde digitale ruimte om je documenten te beheren en ze in alle vertrouwen over te dragen. Breng je smartphone met Itsme en eventueel tablet of laptop mee. Maak een afspraak om Itsme op voorhand in de bib te installeren.

Online bankieren
Donderdag 27 februari van 9.30 tot 11 uur - Ermitage

We helpen jou met het installeren van je banking app en overlopen stap voor stap hoe je ermee veilig aan de slag kan. Zo kan jij met je telefoon overschrijvingen doen en je bankrekeningen bekijken. Je leert ook hoe je kan betalen en geld ontvangen via een QR-code. Daarnaast nemen we ook de tijd om Payconiq te overlopen. Breng je smartphone, bankkaart en bankkaartlezer mee.

Gratis apps om te communiceren
Dinsdag 11 maart van 9.30 tot 11 uur - Ermitage

Leer hoe je via WhatsApp en Facebook Messenger met anderen communiceert. Ontdek handige tips en trucs (vb. foto’s verzenden) om
efficiënt te chatten en berichten te versturen. We helpen je bij de installatie van de apps. Breng je smartphone of tablet mee.

Digidokter
Lenteschoonmaak op je smartphone
Zaterdag 15 maart van 10 tot 12 uur - bibliotheek

Er is onvoldoende opslagruimte: tijd voor de grote schoonmaak! Je leert hoe je overbodige bestanden wist en ongebruikte apps of programma’s verwijdert op je smartphone.

Fiets- en wandelroutes uitstippelen op je computer
Dinsdag 25 maart van 14 tot 17 uur - bibliotheek

Kriebelt het om je fiets van stal te halen of je wandelschoenen aan te trekken om de wijde natuur te verkennen? De computer is een handig hulp-
middel om een tocht te plannen. Hoe kan je bestaande routes downloaden, wie zijn de belangrijkste aanbieders en hoe stippel je zelf een route uit in binnen- en in buitenland? Een fiets- of wandelroute neem je op verschillende manieren mee: op papier, een wandel- of fietsgps en op een smartphone.

Hackers en oplichters buitenhouden
Donderdag 27 maart van 9.30 tot 11 uur - Ermitage

Je leert de basis van internetveiligheid, herkent verdachte activiteiten en ontdekt hoe je jezelf kunt wapenen tegen hackers en oplichters. We
behandelen het herkennen van valse e-mails en websites, veilig online winkelen en bankieren.

Organiseer je computer
Dinsdag 1 april van 19.30 tot 21.30 uur in de bibliotheek

Een goed georganiseerde computer maakt het gemakkelijker om bestanden snel te vinden. Met een duidelijke mappenstructuur kun je je documenten en afbeeldingen op een logische manier indelen. Breng je laptop mee.

Aan de slag met ChatGPT
Donderdag 3 april van 19.30 tot 21 uur - bibliotheek

We nemen je mee in de wereld van AI en laten we je zien hoe ChatGPT je kan helpen met schrijven, ideeën opdoen, vragen beantwoorden en nog veel meer. Of je nu een student, professional, hobbyist, of gewoon nieuwsgierig bent: je krijgt praktische tips en leert verrassende toepassingen van AI. Breng je smartphone, tablet of laptop mee.

Veilig online: wachtwoorden
Dinsdag 22 april van 9 tot 12 uur - bibliotheek

Welk wachtwoord werd voor deze app of website gebruikt? Voor iedereen heel herkenbaar. Je leert hoe een wachtwoordmanager je hierbij kan helpen en een veilige toegang biedt tot je bestanden. Breng je martphone, tablet of laptop mee.

Essentiële smartphone-apps voor dagelijks gebruik
Dinsdag 22 april van 19.30 tot 21.30 uur - bibliotheek

Communicatie-apps zoals WhatsApp en Messenger helpen je in contact te blijven met vrienden en familie. Met Google Drive kan je taken efficiënt beheren, gezondheidsapps zoals Strava houden je fitnessdoelen bij. Daarnaast zijn er apps zoals Instagram en Facebook om verbonden te blijven met je netwerk, navigatie-apps zoals Google Maps om je weg te vinden, en financiële apps zoals Payconiq om je uitgaven te beheren. Met deze essentiële apps haal je het meeste uit je smartphone! Breng je smartphone mee.

Contacten en mails op al mijn toestellen
Donderdag 24 april van 9 tot 12 uur - bibliotheek

In deze praktische sessie leer je hoe je contactinformatie zoals naam, telefoonnummers, adressen, mailadressen, geboortedatum … in de cloud kan bijhouden. Zo is deze info beschikbaar op al je toestellen. Er wordt voldoende tijd voorzien om er zelf mee aan de slag te gaan. Breng je laptop, smartphone of tablet mee.

Invullen belastingaangifte met Tax-on-Web: tips
Donderdag 22 mei van 14 tot 16 uur of van 19.30 tot 21.30 uur
Bibliotheek

Wil je graag meer weten over het invullen van je belastingaangifte via Tax-on-web? Deskundige Bob Staes vertelt je er alles over tijdens een boeiende lezing. Hij geeft je ook enkele waardevolle tips mee. De infosessie is enkel voor particulieren. Op het einde kan je vragen stellen en zelf je aangifte invullen.

  • Alle lessen gaan door in de bibliotheek of de Ermitage.
  • Breng, afhankelijk van de cursus, je opgeladen smartphone, tablet of laptop mee. Heb je geen laptop of tablet, dan kan je er eentje lenen in de bibliotheek. Vraag dit tijdig aan.

Praktische info

Alle lessen gaan door in de bibliotheek.
Kostprijs: gratis. We rekenen erop dat wie zich inschrijft, ook zeker aanwezig is.
Ben je toch verhinderd? Breng ons dan zo snel mogelijk op de hoogte zodat iemand anders jouw plaats kan innemen.
Kom je zonder geldige reden niet opdagen, ontvang je een factuur van 5 euro per gemiste sessie

Inschrijven: via het loket vrije tijd