Digilessen

Tijdens de digilessen volg je een uitgebreide of korte opleiding in de bib rond één bepaald thema.

  • Je krijgt voldoende oefentijd om zelf aan de slag te gaan met de info
  • Je kan vragen stellen aan de lesgever
  • Je komt terecht in een leuke groep mensen met dezelfde interesses

Het online leven van jongeren
Donderdag 12 september om 19.30 uur
Ontmoetingscentrum

Kinderen, tieners en hun smartphone: ze lijken soms wel met elkaar vergroeid. Wat trekt hen aan in dit intensieve mediagebruik? En houdt dit gamen en chatten ook geen gevaren in? In deze lezing kijken we met een positieve en kritische blik naar de aantrekkingskracht van games, sociale netwerken, vloggers ... We geven je tips hoe jij als professional (jeugdwerker, leerkracht of kinderbegeleider) de connectie kan maken met de digitale wereld van kinderen en jongeren.

Digidokter: mobiliteitsapps
Zaterdag 14 september van 10 tot 12 uur

Van A naar B, het valt niet altijd mee. Maar met een smartphone op zak kan je je voorbereiden en verrassingen vermijden. Zo heb je met Waze een gratis GPS die rekening houdt met files of vertragingen. En met de 4411-app kan je vlot betalend parkeren op straat. Met Google Maps vind je dan weer makkelijk je weg, ook als je te voet bent of met de fiets. Wil je met het openbaar vervoer op stap? Dan zijn er de apps van De Lijn en de NMBS om de online dienstregeling te bekijken en je ticket te kopen.

Proeven van computer voor starters
Lessenreeks: dinsdag 24 september, 1, 8, 15 en 22 oktober van 13.30 tot 16.45 uur

Een korte computercursus voor beginnelingen. In vijf lessen zet je de eerste stapjes in de digitale wereld.

Digidokter: betalen met je smartphone
Zaterdag 12 oktober van 10 tot 12 uur

Samen overlopen we de verschillende mogelijkheden om veilig contactloos en met je smartphone te betalen.

App-café: foto's bewerken met Snapseed
Lessenreeks: donderdag 7, 14, 21, 28 november en 5 december van 18.30 tot 21.45 uur

In vijf lessen maak je kennis met de gratis app Snapseed om je foto's te bewerken. Je leert de belichting en de kleuren van je foto bijsturen, schuine horizon rechtzetten, storende randen bijsnijden, tekst op je foto plaatsen ...

Digidokter: back-ups
Zaterdag 16 november van 10 tot 12 uur

Zonder back-up zijn je foto’s, video's, contactpersonen, mails … voorgoed verdwenen als je laptop crasht of gestolen wordt. Deze sessie leert je hoe je een goede back-up maakt.

Fotografie met een Android-toestel
Maandag 25 november van 13.30 tot 16.30 uur

Je krijgt heel wat fotografische tips waarmee je direct aan de slag kan. Je leert de fotografie-instellingen van je smartphone beter kennen en je krijgt een overzicht van populaire apps zoals Snapseed, Instagram ...

Werken met een Android-toestel voor beginners
Dinsdag 26 en donderdag 28 november van 13.30 tot 16.30 uur

In deze doe-cursus leer je werken met een smartphone of tablet: zoeken op het internet, mailen, WhatsAppen, agenda, Facebook, berichtjes sturen …

Mijn gezondheid
Vrijdag 29 november van 9 tot 12 uur.

'Mijn gezondheid' is een online portaal waarop je jouw persoonlijke gegevens over je gezondheid kan raadplegen. Je vindt er medische informatie die zorgverleners (zoals bv je huisarts) digitaal bewaren en delen, resultaten van onderzoeken ... In deze sessie ontdek je hoe je kan inloggen en welke info er terug te vinden is. Breng je smartphone of tablet (iOS of Android) mee met de geïnstalleerde app itsme. Heb je nog geen itsme? Maak dan op voorhand een afspraak om deze te installeren.

Beter zoeken op het internet
Maandag 2 december van 13.30 tot 16.30 uur

Op het internet vind je een zee aan informatie. En toch is het niet altijd gemakkelijk om écht een antwoord te vinden op je vragen. Wil je weten hoe je op een efficiënte manier kan zoeken? Dan is deze infosessie iets voor jou. We reiken je tips aan over hoe je de beste zoekresultaten krijgt en hoe je een zoekopdracht kan verfijnen.

Werken met een iPhone of iPad voor beginners
Dinsdag 3 en donderdag 5 december van 13.30 tot 16.30 uur

In deze doe-cursus leer je werken met een iPhone of iPad: zoeken op het internet, mailen, WhatsAppen, agenda, Facebook, berichtjes sturen …

Mijn fotobibliotheek bij Google Foto’s
Vrijdag 6 december van 9 tot 12 uur

Google Foto’s is de meest gebruikte foto-app in de wereld voor opslag, beheer en bewerking van foto’s en video’s. Wanneer je over een Google-account beschikt (iedere Android smartphone gebruiker heeft er meestal één) worden je foto’s en video's veilig opgeslagen op je persoonlijke harde schijf bij Google. Je kan er je foto’s bewerken, beheren in albums en ze eenvoudig delen met vrienden vanop al je toestellen. Tijdens deze cursus krijg je alle info die je nodig hebt om aan de slag te gaan met deze app.

Mijn smartphone als reddingsboei
Maandag 9 december van 13.30 tot 16.30 uur

"In nood kent men zijn vrienden” zegt het spreekwoord. Maak van je smartphone je beste vriend die jou met onze tips niet in de steek laat. Hoe stel ik mijn smartphone daarvoor in en welke apps kunnen ‘levensreddend’ zijn? Welke instellingen, accessoires en apps kunnen mij daarbij helpen? Na deze sessie kan je met een gerust geweten op stap met een opgeladen smartphone.

Digidokter: beveilig je online accounts
Zaterdag 14 december van 10 tot 12 uur

Op de lijst van de 10 meest gebruikte wachtwoorden prijken nog altijd voorbeelden als ‘1234’. Een hacker kraakt zo’n paswoord in enkele seconden. In deze sessie krijg je richtlijnen hoe je je online accounts kan beveiligen en hoe je een sterk wachtwoord maakt. Je leert hoe je de wachtwoorden veilig kan opslaan in een wachtwoordkluis.

  • Alle lessen gaan door in de bibliotheek.
  • Breng, afhankelijk van de cursus, je opgeladen smartphone, tablet of laptop mee. Heb je geen laptop of tablet, dan kan je er eentje lenen in de bibliotheek. Vraag dit tijdig aan.

Praktische info

Alle lessen gaan door in de bibliotheek.
Kostprijs: gratis. We rekenen erop dat wie zich inschrijft, ook zeker aanwezig is.
Ben je toch verhinderd? Breng ons dan zo snel mogelijk op de hoogte zodat iemand anders jouw plaats kan innemen.
Kom je zonder geldige reden niet opdagen, ontvang je een factuur van 5 euro per gemiste sessie

Inschrijven: via het loket vrije tijd