Strooiplan

Wanneer strooien we? 

Vanaf november tot eind maart zijn 9 medewerkers verantwoordelijk voor de ‘gladheidsbestrijding’. Om te bepalen wanneer strooien noodzakelijk is werkt Ingelmunster samen met NoodweerBenelux, een weerplatform dat de weerberichten op de voet volgt. Zij bezorgen adviezen volgens de dagelijkse weersvoorspellingen. De permanentiedienst volgt deze adviezen op en rukt uit wanneer nodig.

Waar rijden de strooiwagens?

Het strooien gebeurt op basis van een strooiplan. In een eerste fase zijn de belangrijkste hoofdwegen aan de beurt. Bijna alle weggebruikers moeten dan op relatief korte afstand van hun woning een bestrooide weg treffen. Bij een langdurige winterprik breidt deze ronde uit en rijden de zoutstrooiwagens over verschillende wegen en bedrijventerreinen. Een private aannemer ruimt dan sneeuw buiten de bebouwde kom. Het Agentschap voor Wegen en Verkeer (AWV) is verantwoordelijk voor de gewestwegen zoals de Bruggestraat, de Ring, Gentstraat, Izegemstraat … en de Ring- en Wantebrug. 
Overal preventief strooien is niet mogelijk. In woonwijken bijvoorbeeld is er weinig doorgaand verkeer. Het effect van strooien is daar eerder beperkt omdat het zout onvoldoende kan mengen met de sneeuw. In deze straten komen de strooiwagens niet en gunnen we de kinderen vooral veel sneeuwpret.

Waarom zout strooien?

Zout lost op in water. Door zout te strooien smelten ijs en sneeuw. Dit gebeurt enkel als het zout in de sneeuw of het ijs kan dringen. Enkel strooien is dus niet voldoende, het verkeer dat over het mengsel rijdt zorgt voor de vermenging. Fietsers kunnen dan weer niet genoeg druk zetten om het zout met de sneeuw en het ijs te mengen. Daarom sproeien we op fietspaden pekel, een mengeling van water en zout.

Hou je stoep sneeuwvrij

Iedere inwoner is verplicht om de stoep voor zijn/haar eigen woning ijs- en sneeuwvrij te houden. In een appartementsgebouw maak je hierover dus best duidelijke afspraken met de medebewoners. De stoep moet over minimum één meter breedte volledig ijs- en sneeuwvrij zijn. Alle overtollige sneeuw en ijs kan je ophopen langs het voetpad. Zorg er wel voor dat de rioolputten vrij blijven. Je strooit het best met zout om de veiligheid van de voetgangers optimaal te verzekeren. Doe je dit niet, dan riskeer je een gemeentelijke administratieve sanctie. Vindt er voor je woning een glijpartij plaats, dan zal jouw familiale verzekering de schade moeten vergoeden.

Wist-je-datjes

  • In de gemeentelijke werkplaats staan een strooiwagen, pekelmachine en kleine tractor met sneeuwschuif.
  • Onze zoutvoorraad ligt klaar bij de leverancier. Ingelmunster heeft een contract op afroep, zodat we altijd zout kunnen halen.
  • Gemiddeld is 20 tot 25 ton zout nodig in een winter met sneeuw.
  • De strooironde in Ingelmunster met de eigen strooiwagen duurt ongeveer 2 uur.
  • Tijdens iedere strooironde rijdt ook de pekelmachine mee over de fiets- en voetpaden, het marktplein en de Brigandsbrug. Ook de tunnel onder het station wordt niet vergeten.

Dienst Mobiliteit

Loket technische dienst - Gemeentehuis
Oostrozebekestraat 4
8770 Ingelmunster
T: 051 33 74 33
E: mobiliteit@ingelmunster.be

Openingsuren:

Bekijk de openingsuren