Lysbrug

In maart 2025 startte De Vlaamse Waterweg met de bouw van een nieuwe Lysbrug. De oude brug over het kanaal Roeselare-Leie was in slechte staat en werd in 2021 afgebroken. Zo komt er opnieuw een veilige schakel voor het fietsverkeer tussen de beide kanten van het water.
Waarom een nieuwe brug?
Transport via het water is belangrijk voor de mobiliteit in Vlaanderen. Één schip haalt namelijk tientallen vrachtwagens van de weg. Langs het kanaal Roeselare-Leie liggen veel bedrijven die het kanaal gebruiken voor het transport van hun grondstoffen en afgewerkte producten. Via het sluiscomplex in Ooigem sluit het kanaal aan op de Leie, een belangrijke as in Europa. De Europese Unie en Vlaanderen willen meer goederentransport via de binnenvaart. Daarom verhogen ze de bruggen op het kanaal Roeselare-Leie en de Leie. Om een schip met een laadvermogen tot 4.500 ton en drie lagen containers vlot te laten passeren, is een doorvaarthoogte van 7 meter nodig.
Meer transport op het kanaal
Deze werken passen binnen het project ‘Seine Schelde’, een grootscheeps binnenvaartproject, met steun van de Europese Unie. Dit project moet ondermeer zorgen voor
een vlotte verbinding op het water tussen de Vlaamse havens en de regio rond Parijs. Er is ook aandacht voor recreatie op en langs het water en voor een aangenamere
omgeving.
Investering van ruim 7,14 miljoen euro
De Vlaamse Waterweg nv bouwt de brug, de Europese Unie subsidieert de helft van de investering. Ook Aquafin en Fluvius investeren mee in de aanleg van een
nieuw rioleringsstelsel. Ingelmunster betaalt mee in de omgevingsaanleg en kocht gronden van aanpalende eigenaars. Via het subsidiereglement ‘flankerend beleid langs kanalen’ ondersteunde de Provincie West-Vlaanderen de aankoop van deze gronden voor 50.905,13 euro.

Het ontwerp in een notendop
- De nieuwe fiets- en voetgangersbrug is een stalen vakwerkbrug met V-vormige landhoofden, een totale overspanning van ongeveer 63 meter en een breedte van 3,7 meter. De nieuwe brug heeft een doorvaarhoogte van zeven meter hoog, waar schepen onderdoor kunnen met drie lagen containers.
- Op beide oevers komen fietslussen. Zo nemen de aanloopstroken minder ruimte in en blijft de hellingsgraad beperkt. De fietslussen krijgen leuningen en zijn voorzien van een rustzone met een lichtere hellingsgraad halfweg.
- Omdat de noordelijke oever (kant Nijverheidstraat) overstromingsgevoelig gebied is, wordt de toerithelling hier op pijlers gebouwd. Op de zuidelijke oever komt een toerithelling op de talud. Tussen de verschillende elementen is er beplanting voorzien.
- Voetgangers wandelen de brug op via trappen die tussen de pijlers door lopen. Aan de zuidelijke oever komt naast de toerithelling een voetpad zodat voetgangers een veilige doorsteek krijgen van de Zuidkaai naar de Vaarstraat.
- Om de verkeersveiligheid te verhogen, komen er veilige aansluitingen naar de omliggende fiets- en wandelpaden.
Om de nieuwe brug te bouwen, moeten enkele bomen plaats maken. Daarom planten we binnenkort dubbel zoveel nieuwe bomen aan op een stuk grond in de Weststraat, dichtbij het nieuwe Buurtbos.
Hoe verlopen de werken?
- Start: begin maart 2025
- Juni 2026: brugdek plaatsen
- Einde: september 2026
Aannemer: TM HK-CSM Ingelmunster Lysbrug – Herbosch-Kiere nv – C.S.M. nv
Ontwerper: SBE
- Stap 1: Weg uitbreken, voorbereidend grondwerk en bomen rooien langs de Trakelweg.
- Stap 2: Rioleringswerken en tijdelijke grondophoging in de Zuidkaai en Kanaalstraat.
- Stap 3: Paalfunderingen (schroeven en boren) en aanbrengen damplanken op beide oevers.
- Stap 4: Bouw brugdelen in atelier staalbouwer CSM in Hamont-Achel.
- Stap 5: Bouw landhoofden en pijlers op beide oevers.
- Stap 6: Montage brugdek en afwerken aanloophellingen.
- Stap 7: Aanleg van de weg en afwerken van de omgeving.

Meer info
Heb je nog vragen of opmerkingen?
Geef ons een seintje via T 051 33 74 35, viaplan@ingelmunster.be
of surf naar seineschelde.be/lysbrug