Laadpalen voor elektrische voertuigen

Er rijden meer en meer elektrische voertuigen rond en dat zal de volgende jaren alleen maar toenemen. Zo dringen we de uitstoot van co² terug maar al die elektrische voertuigen moeten ook regelmatig worden opgeladen. Vaak kan (en zal) dat thuis of op het werk gebeuren. Maar niet iedereen heeft een garage of oprit waar men de wagen kan opladen. Of soms wil je onderweg of tijdens een bezoek snel wat bijladen. Dan kun je terecht bij publieke laadpalen die op het openbaar domein staan of je kunt laden bij semipublieke laadstations (bij supermarkten, tankstations, …). 

Waar vind ik een laadpunt?

Een overzicht van alle publieke en semipublieke laadpunten vind je op de website van Vlaanderen: overzicht laadpunten

Hoe werkt het?

De publieke palen zijn voor iedereen toegankelijk, maar niet gratis. Je betaalt de stroom met een laadpas of met je bankkaart. De meeste oplaadpassen kun je gebruiken bij alle laadpalen in België en soms ook in het buitenland. Ga bij het aangaan van een abonnement dus zeker na of je terecht kunt bij alle laadpalen waar je verwacht te komen. 

    Een publieke laadpaal aanvragen

    Zowel bewoners als ondernemingen kunnen een publieke laadpaal aanvragen. Daar zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. 

    • Je bent gedomicilieerd of gevestigd in Ingelmunster.
    • Je hebt een 100% batterij-elektrische wagen (of je hebt er één besteld). Ook leasevoertuigen komen in aanmerking. Let op: je kunt geen oplaadpunt aanvragen voor een plug-in hybride. 
    • Enkel personenwagens en lichte vracht komen in aanmerking. 
    • Je hebt niet de mogelijkheid om een laadpunt te voorzien op eigen terrein. Je hebt dus geen oprit, garage, autostaanplaats, parking... aan je woning of onderneming. 
    • Er is nog geen publiek of semipubliek laadpunt binnen een wandelafstand van 250 meter van je woning of de onderneming. 

    Een aanvraag voor een laadpaal indienen

    • Dien een aanvraag in bij de Vlaamse overheid. 
    • Na goedkeuring door de Vlaamse overheid, beoordeelt het gemeentebestuur je aanvraag. We kijken na of je aan de specifieke voorwaarden voldoet, zoals: 
      • Blijven de voetpaden toegankelijk?
      • Zijn er geen mogelijkheden op privédomein? 
      • Past jouw vraag in het parkeerbeleid van Ingelmunster?

    Na goedkeuring van het gemeentebestuur, wordt de laadpaal geplaatst.

    Wat zijn de parkeerregels?

    De parkeerregels voor elektrische voertuigen zijn dezelfde als voor wagens met een klassieke (verbrandings)motor. Let dus altijd op de signalisatie (borden, wegmarkeringen ...) die de parkeerregeling aanduiden. 

    We zetten alles nog eens op een rijtje: 

    • Enkel wagens met een 100% elektrische motor of plug-in hybrides mogen gebruik maken van de voorbehouden plaatsen voor elektrische voertuigen. 
    • Als je met je elektrische wagen parkeert op een voorbehouden plaats voor elektrische voertuigen, moet je wagen geconnecteerd zijn met de laadpaal. 
    • In een betalende zone betaal je ook als je gebruik maakt van een voorbehouden plaats voor elektrische voertuigen en geldt dezelfde maximale parkeertijd. Ook in een blauwe zone moet je de maximale parkeerduur respecteren.
    • Je mag niet tegen de rijrichting parkeren. Sommige eigenaars van elektrische wagens parkeren tegen de rijrichting in omdat zo het oplaadpunt van hun auto dichter bij de laadpaal komt. Dit mag echter niet. Zorg daarom dat de kabel waarmee je je auto laadt voldoende lang is.  

     

     

    Dienst Mobiliteit

    Loket technische dienst - Gemeentehuis
    Oostrozebekestraat 4
    8770 Ingelmunster
    T: 051 33 74 33
    E: mobiliteit@ingelmunster.be

    Openingsuren:

    Bekijk de openingsuren